Vanliga frågor & svar om tester

Här besvarar vi de vanligaste frågorna relaterade till tester. Om du inte hittar svar på just din fråga så kan du ställa en fråga till oss längre ner på sidan.

Det går också bra att ringa oss på 08-50003300 under våra mottagningars öppettider.

Jag ska resa; när måste jag ta testet?

Kontrollera först det aktuella resmålets regler vad gäller testets ålder och var noga med att kontrollera huruvida denna beräknas från när resan påbörjades alternativt din ankomst till resmålet. Aktuell information finns på Utrikesdepartementets hemsida.

Därefter beräknar du när testet senast måste tas genom att subtrahera landets regler med den tid det tar att få ett provsvar. Glöm inte att lämna lite utrymme för oförutsedda händelser!

Vilken tid registreras på test-intyget?

Intyget utgår alltid från den tid då testet gjordes, dvs när provet togs på dig.

Hur lång tid tar testet?

 • PCR
  • Provtagningen och dokumentationen tar bara någon minut på vår mottagning. Svar anländer inom 12-36 timmar, beroende på vilken tid på dagen som testet görs. Kom ihåg att det alltid är tidpunkten för själva testet som registreras på reseintyget!
 • Antigentest
  • Provtagning och dokumentation tar bara någon minut. Svar och intyg erhåller du därefter inom ca 15-20 minuter. Vänligen kom i så pass god tid så att vi hinner med att avläsa provet innan stängning
 • Antikroppstest
  • Provtagning och dokumentation tar bara någon minut. Svar och intyg erhåller du därefter inom ca 10-15 minuter. Vänligen kom i så pass god tid så att vi hinner med att avläsa provet innan stängning

Hur mycket kostar testet?

PCR-test inkl. reseintyg 1 200 kr
Antigentest inkl. reseintyg 475 kr
Antikroppstest 380 kr
Helgtillägg 250 kr
Express-tillägg 1 000 kr

Vad behöver jag tänka på inför testet?

 • Ta med pass/passnummer
 • Kolla gärna upp vilka regler som gäller för ditt resmål (givetvis kan vi även hjälpa till med detta på plats)
 • Se till att inte besöka mottagningen vid symtom förenliga med Covid-19
 • Vänligen kom i så pass god tid så att vi hinner med att avläsa provet innan stängning
 • Resten löser vi på plats

Gör det ont?

Det enkla svaret är: Nej.

 • PCR-testet
  • En provtagningspinne förs in i den bakre delen av svalget och samlar där material för analys. Testet är inte förknippat med någon smärta men det kan kännas lite obehagligt. Hursomhelst är det en snabb procedur som tar några sekunder att genomföra
 • Antigentestet
  • En provtagningspinne förs upp någon centimeter i nästan och samlar där material för analys. Testet är inte förknippat med någon smärta men det kan kännas lite obehagligt/kittlande i näsan. Precis som för PCR går det mycket fort att utföra detta test
 • Antikroppstest
  • Ett kapillärblodprov krävs vilket innebär ett snabbt och skonsamt stick i fingret, precis som man kan ha gjort hos doktorn för att kolla blodsockret eller allerginivån

Kan barn ta testet?

Givetvis! Där resmålet kräver detta så utför vi tester på barn i alla åldrar.

Kan man vaccinera sig i samband med testet?

Ja det fungerar alldeles utmärkt och påverkar inte provtagningsresultaten.

Uppfyller era tester Folkhälsomyndighetens krav?

Ja, se länkar i beskrivning av respektive test.

Hur länge är testresultat giltigt?

Olika tidsgränser gäller för olika länder. Vad som är aktuellt för ditt resmål finner du på Utrikesdepartementets hemsida.

Vad händer om testet (antigen och/eller PCR) är positivt?

Då kommer du få denna information av oss tillsammans med ett intyg om positivt prov (vilket ibland kan behöva uppvisas vid avbeställning av resa eller liknande) samt information kring smittspårning och övriga förhållningsregler.

Går det att genomföra flera tester vid samma besök?

Ja, om behov av detta finns för din destination eller om du själv så önskar, så är det möjligt att genomföra PCR-test, antigentest och antikroppstest vid ett och samma besök.

Kommer mitt PCR-test bli positivt om jag vaccinerat mig mot Covid-19?

Nej, PCR-testet undersöker aktiv sjukdom och inte huruvida du är immun eller inte.

Kan ert antikroppstest användas efter vaccination för att se om jag utvecklat antikroppar?

Ja, det antikroppstest vi använder mäter förekomsten av CoV-2 spikprotein, vilket är den antikropp som bildas vid vaccination.

Jag har fått förkylningssymtom, kan jag komma och testa mig?

Nej, med hänsyn till rådande pandemi ska du ha varit symtomfri i minst 48 timmar, och det ska ha gått minst sju dagar sedan symtomdebut innan du är välkommen till våra mottagningar.

Är det säkert att komma till er mottagning för att testa sig under rådande pandemi?

Det är i alla lägen bättre att komma till en plats för friska som vill fortsätta vara det, än att gå till en vårdcentral dit sjuka människor vänder sig.

Hittar du inget svar?

Skicka din fråga till oss.