Vanliga frågor & svar om vaccinationer

Här besvarar vi de vanligaste frågorna relaterat till vaccinationer. Om du inte hittar svar på just din fråga så kan du ställa en fråga till oss längre ner på sidan.

Under mottagningarnas öppettider kan du också ringa oss på 08-50003300.

Bokning och avbokning

Går det att boka en tid?

Jadå, det går alldeles utmärkt. Görs enklast på www.vaccin.nu/boka. Det går även att boka tid för covid/influensa via appen Alltid Öppet.

 

Hur ändrar jag en bokad tid?

Det har vi ingen specifik funktion för. Istället bokar du helt enkelt en ny tid och avbokar sedan den gamla.

 

Men hur avbokar jag min gamla tid?

När man bokar en tid så erhåller man automatiskt en bokningsbekräftelse via mejl. I det mejlet finns det en avbokningslänk. Bara att klicka på den så kommer en sida öppnas som frågar om du är säker på att du vill avboka tiden. Om du är det är det bara att klicka ”OK”.

 

Vad händer om jag glömmer bort min bokade tid eller inte lyckas avboka?

Det enda som händer är att vi inte får nöjet att träffa dig vid just det tillfället! Vi tycker att straffavgifter är ett otyg, så du kan ta det lugnt! Välkommen tillbaka en annan gång, antingen på en ny bokad tid alternativt på drop-in.

Vem bör vaccinera sig?

Alla som är måna om sin hälsa och vill ha ett fullgott grundskydd för att hålla sig friska såväl på hemmaplan som utomlands. Vi välkomnar även barn vars föräldrar vill ge dem ett så bra skydd som möjligt med vaccin som ligger utanför det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Om du har en allvarlig inflammatorisk sjukdom eller en sjukdom som påverkar immunsystemet, kontakta gärna din ordinarie läkare innan du kommer till oss.

Kan man vaccinera sig om man...

Kan man vaccinera sig om man är förkyld?

Jadå, det går alldeles utmärkt.

 

Kan man vaccinera sig om man äter antibiotika?

Det går också bra.

 

Kan man vaccinera sig om man har feber?

Vad gäller de allra flesta (och vanligaste) vaccinerna så är det inga problem alls. Vi brukar säga att ”Om du är tillräckligt frisk för att ta dig till mottagningen, då är du också tillräckligt frisk för att vaccinera dig!

 

Kan man vaccinera sig om man vill bli gravid, är gravid eller ammar?

Endast ett fåtal vacciner (som dessutom ej tillhör de vanligaste) har restriktioner vad gäller graviditet eller amning, och vid hög risk så rekommenderar vi vaccination även med flertalet av dessa. Rådgivningen är alltid individuell, och beror på såväl destinationsberoende riskfaktorer som andra överväganden av medicinsk karaktär.

Hur länge håller ett vaccin?

De flesta vaccinationer ger skydd i flera år, men det finns inget generellt svar då längden på skyddet beror på ett antal faktorer som exempelvis vilket vaccin det är, den vaccinerades hälsotillstånd etc. Vaccinerna ger inte heller ett 100%-igt skydd. Men kontakta oss för en rådgivning så ser vi till att du får ett så bra skydd som möjligt mot de sjukdomar som du riskerar drabbas av.

Vad kostar det att vaccinera sig?

Kostnaden varierar beroende på vilken typ av vaccin det gäller. Priserna finner du i vår prislista. Om du söker prisinformation på grund av en förestående resa kan du också få en överblick över den beräknade kostnaden om du använder dig av vår Prisguide. Där listas nämligen de vacciner (med tillhörande priser) som föranleds av det aktuella resmålet och dina planer för resan. Prova!

Hur är det med resevacciner?

Om du planerar en resa kan det vara viktigt att kolla upp vilka vacciner som rekommenderas för din resa. Läs mer om resevacciner här.

Varför ska jag vaccinera mig eller mitt barn?

Det finns överväldigande bevis sedan början av 1800-talet för att vaccin inte bara skyddar oss mot mycket farliga sjukdomar, utan även att de är säkra att använda och att de räddar liv. Miljontals liv. Varje år!

Idag är det knappt någon i Sverige som blir döv av röda hund, förlamad av polio, dör av kikhosta, eller steril av påssjuka. Allt detta tack vare införandet av vårt barnvaccinationsprogram. Praktiskt taget samtliga nationer på planeten har idag ett extensivt barnvaccinationsprogram på plats, vilket ensamt förhindrar mellan 2-3 miljoner dödsfall varje år. Enbart mässlingsvaccinet har räddat över 17 miljoner liv mellan år 2000-2015.

Filmen nedan är från ASAP Science, och låter dig på ett bra sätt få ta del av de vanligaste argumenten för att INTE vaccinera dig eller ditt barn, samt givetvis argument i motsatt riktning. Var vi står någonstans i frågan är väl rätt uppenbart, men sjukdomsstatistiken och 200 års forskningsresultat ljuger inte. Och allt är inte en gigantisk konspiration bara för att personer med hävdelsebehov och skev självbild försöker övertyga dig om det…

Vaccination och autism, finns det ett samband?

Nej, det finns det inte. Läs vår artikel om vacciner och autism här.

Hur kan jag ändra eller avboka en bokad tid?

När du bokade din tid fick du en bokningsbekräftelse till den mailadress du registrerade. I det mailet finns det en avbokningslänk. Klicka på den för att avboka tiden. Om du inte hittar bekräftelsen, titta i mappen för skräppost där den kan ha råkat hamna!

För att ändra din tid är det bara att boka en ny och avboka den gamla enligt instruktionen ovan.

Vi tar inga avgifter om man inte skulle dyka upp på sin bokade tid, men andra kunder skulle givetvis uppskatta om du ser till att meddela oss om du inte kan komma.

Jag har fått ett sms, vad innebär det?

Om du har fått ett sms från oss där det står att det är dags för en ny dos vaccin, så är det enbart en påminnelse, ingen bokning. Det är sedan upp till dig att boka en tid eller komma på drop-in.

Påminnelser om bokade tider skickas ut dagen innan den bokade tiden. Det är inte en bekräftelse på att det vaccin just du vill ha finns i lager, även om vi i normalfallet har samtliga vacciner lagerförda. När det råder bristsituation så kan det alltså innebära att det kan vara lämpligt att kontakta oss innan besöket för att säkerställa att vaccinet finns inne.

Hittar du inget svar?

Skicka din fråga till oss.