Regeringen säger ”Ja, Sverige ska!”, medan sjukvården tvekar och säger att man går på knäna. Det viskas om att det inte kommer att fungera. Ingen berättar hur det omöjliga ska bli möjligt. Förrän vi gör det nu.
Först bör alla förstå att sjukvården har rätt. Det kommer inte att fungera om man gör som man sagt.
Det är omöjligt att genomföra en framgångsrik vaccinering med utgångspunkt från regeringens löfte utan att samtidigt krascha Sveriges vårdapparat. Det är för stort tryck på vården, finns för stor vårdskuld och det kommer utsätta för många för ökade risker under vaccineringen.
Lösningen är enkel:
I Sverige finns ett stort antal fristående vaccinationsutförare som är knutna till regionernas vårdavtal. Sätt dem längst fram i arbetet.
Sveriges vaccinatörer jobbar på som vanligt och gör bara en sak; vaccinerar människor. Bara i Stockholmsområdet finns ca 100 st. Samtliga har stor vana att utföra vaccineringar och oslagbar kunskap i att hantera vacciner. Deras kapacitet innebär försiktigt räknat 25 000 vaccinationer/dag utanför sjukvården. Det är en kvarts miljon per 10 arbetsdagar. Bara i Stockholmsområdet. Utan utredningar eller konsultkostnader finns den här lösningen klar att använda så snart man vill.
Addera sedan de vaccinationsbussar som Sverige vant sig vid under sommarhalvåret så ökar takten än mer. Bussarna har tre unika fördelar. De har stor kapacitet, väntande köar utomhus och bussarna kan åka dit behoven finns. Bussarna kan börja rulla närmast omgående ifall de får det uppdraget.
Genom att INTE göra husläkare och vårdcentraler till ansvariga för huvuddelen av vaccineringarna så vinner man två avgörande saker:
- Mindre smittrisk
Vaccineringar utförda på vaccinationsmottagningar innebär vaccinering på en plats dit sjuka inte söker sig. Riskgrupper och andra löper större risk att möta krassliga personer på vårdmottagningar och hos husläkare jämfört med på en vaccinations-mottagning. - Bättre allmänvård
I det fall husläkare och vårdcentraler ska prioritera vaccinering så sker det på bekostnad av annan vård. Det är ett självklart faktum.
Genom att parallellt med husläkare och vårdcentraler engagera alla vaccinatörer så kommer Sverige kunna nå 500 000 och till och med 5 miljoner vaccinerade på ett halvår och det med ökad smittsäkerhet. Det är dock märkligt tyst om den typen av lösning. Just nu finns ingen nationell gemensam ansats med alla vaccinatörer involverade på agendan. Frågan är varför.
Det måste ses som förvånande med tanke på signalerna inifrån vården, med tanke på regeringens uttalade mål och med tanke på att lösningen är högst effektiv, direkt greppbar och direkt genomförbar. Vi har svårt att se varför lösningen inte redan är högaktuell, aktivt planeras och där vaccinationsmottagningarnas representanter sitter med vid bordet. Även de måste planera verksamheten oavsett när de kan bli kallade att delta.
Egentligen är allt det vi talat om en fråga för allmänheten för det är direkt avgörande för det allmänna hälsoläget. Hur Sverige ska kunna nå sitt vaccineringsmål berör oss alla.
Utmaningar saknas inte men kan planeras bort och samma utmaningar gäller oavsett:
- Lika självklart som att vissa grupper måste prioriteras så kommer många använda den egna tummen för att peka när det väl blir dags att göra det. Det blir ”jag” eller ”min familj” om det finns minsta otydlighet i myndighetsdirektiven. Det kan sätta vaccinatörer i otrevliga situationer.
- Vaccineringen ska ske samtidigt som sjukvården ska hantera vårdköer, vårdtryck och trötthet. Ingen kan heller vara helt säker på att inte en tredje våg dyker upp i vår. Det här är en enorm utmaning med stora osäkerhetsfaktorer. Varje åtgärd som reducerar osäkerhet i det här läget borde tas emot med glädje.
- Folkhälsomyndigheten ska fördela vaccin till 21 regioner som har fått uppdraget att se till att leveransen omvandlas till genomförda vaccinationer. Medborgarna förväntar sig samma tillgång och säkerhet oavsett var man än bor. Allt som kan hjälpa regionerna med det ansvaret är att se som positivt, vare sig det gäller kylanläggningar för känsligt vaccin eller andra saker.
Med enkel beräkning så ser vi att Sverige sannolikt klarar fem miljoner vaccinationer till sommaren. Men det förutsätter de rationella åtgärder vi beskriver här. För att vara riktigt på den säkra sidan bör det trots det planeras för en extra insats efter sommaren. Om vi lärt oss något av den här pandemin så är det att inte ta någon enda lösning för given.
Idén är enkel och direkt hanterbar: Använd valbåsen som vaccinbås.
2018 kunde 6 535 271 personer rösta i de allmänna val som arrangerades i september. 2021 skulle vi alla kunna få hem vaccinationskort istället för röstkort. Sverige skulle sedan kunna genomföra en massvaccinering runt om i Sverige vid två tillfällen under augusti och september, innan nästa influensahöst. Sverige skulle på så sätt kunna vara ett öppet land med normala liv för alla innevånare inom mindre än ett år. Det känns som en dröm just nu.
Detta blir endast möjligt genom att se den kommande vaccineringen ur ett medborgarperspektiv. Det är trots allt de som är de viktiga. Vi som vaccinerar har att anpassa oss efter det faktumet, oavsett om vi är en del av en sjukvårdsregion eller stöttar vårdarbetet i den.
Peter Gutniak
Verksamhetschef
Vaccinationsgruppen AB
0709-60 90 40
peter@vaccinationsgruppen.se
Thomas Brenemark
CIO
Vaccinationsgruppen AB
0707-55 89 70
thomas@vaccinationsgruppen.se