Symtom
Vanliga symtom är:
- ont i huvudet
- illamående
- feber och sjukdomskänsla
- hudutslag som blåröda prickar eller blåmärken på armarna, fötterna eller bålen som inte försvinner vid tryck
- nackstelhet
- ljud- och ljuskänslighet
Andra symtom som tyder på att man är allvarligt sjuk är blödningar i huden, yrsel och att man känner sig orkeslös grund av lågt blodtryck.
Extremt snabbt förlopp
Även om sjukdomen diagnostiseras snabbt och behandling sätts in kan den utvecklas mycket hastigt och bli livshotande redan inom 24-48 timmar efter de första symtomen. Dödligheten ligger på ca 10-15%.
Personer som överlever meningokocksjukdom kan drabbas av allvarliga följder, till exempel hjärnskador och problem med nervsystemet, nedsatt hörsel, amputation av kroppsdelar och ärrbildning på huden.
Behandling
Det är viktigt att man snabbt får behandling med antibiotika direkt i blodet, antingen genom dropp eller med sprutor. Antibiotika i tablettform räcker inte, eftersom de inte ger tillräckligt hög koncentration av antibiotika i hjärn- och ryggmärgsvätskan för att slå ut bakterierna.
Oavsett vilken typ av hjärnhinneinflammation man har så brukar smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol sänka febern och mildra huvudvärken. Ibland kan huvudvärken vara så intensiv att man behöver ta flera smärtstillande läkemedel samtidigt.
Det kan vara skönt att ligga i ett tyst och mörkt rum under tiden som man är sjuk.
Det är viktigt att komma ihåg att om man drabbas i länder där tillgången på läkemedel är begränsad så ökar sannolikheten kraftigt att man avlider i sjukdomen.
Vaccin
Det finns flera vaccin som skyddar mot meningokockinfektion. Exempelvis Nimenrix eller Menveo som skyddar mot serotyperna A, C, W och Y, eller Bexsero och Trumenba som skyddar mot serotyp B.