Magbakterier som sprids mellan människor

Turistdiarré är ett samlingsnamn på de magbesvär som man kan få under resor, i regel i länder med dålig vatten- och avloppsrening.

  • Smittan sprids via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad
  • Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar
  • Vanligt att man även har feber, magknip, illamående och kräkningar

Mer om turistdiarré

Den vanligaste orsaken till turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Ofta är det en typ av bakterier som kallas ETEC. Smittan sprids framförallt via vatten eller mat som inte är tillagad. Det kan till exempel röra sig om råa skaldjur, kallskuret och kranvatten.

Även mat som inte är ordentligt kokt eller stekt kan ge turistdiarré.

Det finns inget helt säkert sätt att undvika att bli smittad. Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar.

Vätskeersättning för barn och andra riskgrupper

Små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Därför måste man vara noggrann med att ge dryck redan från början. Det finns särskild vätskeersättning som man kan köpa på apotek och ha med sig på resan.

Andra som löper ökad risk är äldre, personer med nedsatt immunförsvar eller vissa kroniska sjukdomar.

Olika preparat rekommenderas för små barn, äldre barn och vuxna. Mot diarré finns även receptfria stoppande läkemedel som innehåller loperamid och som kan användas av vuxna och barn över tolv år. Läs noga anvisningarna som följer med läkemedelsförpackningen. Så snart man känner sig lite bättre kan man börja äta vanlig mat igen.

Symtom

Om man har turistdiarré är det vanligt att man även har feber, magknip, illamående och kräkningar. Ibland kan man dock bli så uttorkad att man behöver komma till sjukhus och få vätskedropp.

Behandling

Det är viktigt att dricka mycket för att undvika vätskebrist, speciellt om det är varmt och man har feber. Man kan pröva att dricka vatten, te eller vätskeersättning som innehåller tillskott av salt.

Däremot ska man undvika väldigt söta drycker, eftersom dessa kan ge mer diarré. Bäst är att dricka vanligt vatten ofta, men små mängder åt gången.

Vaccin

Om man vill skydda sig mot turistdiarré så är det lämpligt att ta det drickbara vaccinet Dukoral. Det vaccinet ger även ett bra skydd mot kolera, vilket är en liknande typ av smittoämne och som kan orsaka svåra diarréer.