Att smittas av TBE är hemskt!
De som vårdar drabbade på intensivvårdsavdelningar och rehab-mottagningar vet hur patienter som fått TBE ser ut. De flesta gör inte det. Vi ser sällan sjuka människor överhuvudtaget längre. Det är en av anledningarna till att vi tror att allt går att bota eller fixa till på nåt sätt. Vi känner oss inte längre utlämnade till naturens nycker så som vi har gjort i tusentals år fram till för bara några decennier sedan. Vacciner och antibiotika samt avancerad sjukvård har gjort att vi människor lyckats tämja mycket av det som våra tidigare generationer fick lov att acceptera.
En del sjukdomar kan inte botas, bara förhindras
TBE är en sådan. Borrelia kan oftast behandlas med antibiotika men den sjukdomen kan också vara väldigt lömsk. Ligga lågt i kroppen upp till flera månader för att sedan slå ut i symtom som kramper och bedövande trötthet. Nästan samma hjärntrötthet som drabbar de som får TBE. Men konsekvenserna av TBE är långt värre, då det inte finns något botemedel.
TBE ökade med 64%.
I snitt har antalet fall ökat med 7% per år sedan 80-talet, men 2018 exploderade det. Vi vet inte om det kommer likadant ut framöver. Kanske får vi hoppas på en torr och het sommar, då det troligen skulle kunna dra ner siffrorna. Kanske är det så att män har ännu större anledning än kvinnor att hoppas på en riktigt bra sommar. 63% av TBE-fallen är nämligen män mellan 40 och 69 år. Ingen vet riktigt varför fästingar hellre biter sig fast i män än i kvinnor. Samtidigt är det motsatt insikt när det gäller vaccinationer. Männen tycker det är viktigt att barnen och kärestan vaccinerar sig, medan de ofta hörs säga ”Nej nej, jag behöver inte!”. Troligen är de kanske lite rädda för sprutor och ovilliga att erkänna det, men ingen av de här männen har sett det som doktor Mikael har sett, nämligen hur TBE-patienter ser ut när de ligger på intensivvårdsavdelningen. Då skulle de nämligen med säkerhet säga precis som han; ”TBE vill man inte ha”.
En annan av de drabbade männen berättade Skaraborgs Läns tidning om 2016.
Inte alla bär på smitta
Det är inte alla fästingar som bär på smittan, men fästingar är ett vardagsinslag för de som går ut från kontoret eller hemmet. De finns överallt där det finns någon form av växtlighet och där det rör sig djur. Fåglar, smågnagare, rådjur, katter och hundar är för fästingar vad kollektivtrafiken är för oss människor. Man hoppar på och av där det passar. Det här gör att vem som helst kan drabbas. Risken är inte stor men alltid närvarande. Och när det händer så finns ingen annan hjälp än att hålla tummarna för att det ska gå över.
Det kan slå fasansfullt hårt. Som mot Anna Kretz från Västerås.
Alla sjukdomar är hemska på sitt sätt men TBE är något extra. Många känner någon som drabbats, men få har sett det på nära håll. Det är hemskt. Den person som fanns innan kan helt försvinna. Livet som man hade kan i ett slag helt förändras. Och det från ett enda litet fästingbett. Det är därför TBE-vaccinering är vårt prioriterade arbetsområde under april till september. Det är därför vi ställer upp våra vaccinationsbussar där många människor rör sig och erbjuder dem möjlighet att investera den korta minut det tar att vaccinera sig och skydda sig själva från det som kan bli ett livslångt helvete. För TBE vill man verkligen inte ha…
Peter Gutniak
Verksamhetschef
peter@vaccinationsgruppen.se
Mobil: 0709-609040