Att vaccinera barn
– några tips

 

Vi har väldigt stor erfarenhet av att vaccinera barn i olika åldrar, och det brukar vara stolta och glada barn som går härifrån.

Eftersom ett barn inte kan förstå anledningen till en vaccination behövs ett starkt och samtidigt ömt stöd från närvarande vuxna för att känna trygghet i situationen. Vi anstränger oss för att göra miljön både trevlig och underhållande för de små, och håller oss självklart uppdaterade angående rekommendationerna för barns skydd vid utlandsresa, eller vid annan risk för smitta.

Många föräldrar kan känna oro och olust när barnen ska få en spruta. Hur gör man om barnet inte vill eller vågar?

 

Du känner förstås själv ditt barn bäst och hur eventuell rädsla kan bemötas, men här är några erfarenheter vi vill dela med oss:

  • Barn blir lugnare om föräldern är bestämd snarare än om denne verkar osäker huruvida sprutan ska tas. Överlåt inte det beslutet till barnet! Det är du som bestämmer om barnet ska vaccineras eller ej.
  • Ofta är det bäst att den i familjen som är mest rädd får börja. Det är i efterhand skönt att ha blivit klar först, istället för att oron inför sticket får tid att byggas upp. Normalt sett börjar vi dock alltid med det yngsta barnet.
  • Hjälp alltså barnet att varsamt men bestämt få sin spruta (som oftast ges i överarmen), kanske sittandes i ditt knä i en fast men trygg omfamning följt av välförtjänt beröm. Ofta blir barnet förvånat över hur lite det kändes och kan stolt gå härifrån med sitt klistermärke.
  • En del barn känner sig tryggare om de i god tid får veta att de skall få en spruta, andra blir mer stressade. Hur tänker ditt barn?
  • Till sist – tänk på att barnet oftast inte kan övervinna sin rädsla genom logiska resonemang.