Skyddseffekt
Shingrix använder ett extrakt från såpträdet för att stimulera immunförsvaret, vilket har visat sig vara synnerligen effektivt för den äldre målgruppen.
Skyddseffekten uppgår till i snitt 91% sett över alla åldersgrupper, i ett intervall om ca 88-99%, beroende på ålder och hur pass friskt immunförsvar man har. Detta kan jämföras med det gamla vaccinet, Zostavax, som maximalt uppnådde ca 50% skydd mot bältros och ca 67% mot de nervsmärtor som associeras med sjukdomen.
Minskad risk för demens
En omfattande studie från Oxford-universitetet (se nyhetsartikel, baserad på data publicerad i Nature Medicine), analyserade data från över 200 000 personer.
Resultaten visade att individer som vaccinerats med Shingrix hade 23-27% lägre risk att utveckla demens inom sex år efter vaccination jämfört med ovaccinerade och 17% lägre risk än de som tagit det äldre vaccinet Zostavax. Den senare effekten var särskilt tydlig hos kvinnor, där risken minskade med 22%. Hos män minskade den med 13%. Vaccinet är självklart inte ett vaccin mot demens utan mot bältros, men det är intressant att forskning nu ser adderade nyttor med att skydda sig mot bältros.
Virusets roll i demensutveckling: Varicella zoster-viruset, som orsakar bältros, kan påverka nervsystemet. Forskning har visat att herpesvirus, inklusive herpes simplex-virus, kan fördubbla risken för demens.
Immunologiska effekter av vaccination: Vaccination kan ha bredare effekter på immunsystemet än att bara skydda mot en specifik sjukdom. Detta kan bidra till att minska inflammatoriska processer som är kopplade till neurodegenerativa sjukdomar.
Sammantaget ger det här ytterligare incitament för personer över 50 år att vaccinera sig med Shingrix, inte bara för att förebygga bältros utan också för att potentiellt minska risken för demens.
Intervall och administration
Vaccinet ges i överarmen i ett två-dosschema där vi helst ser 1-2 månaders mellanrum mellan dos 1 och 2.
Skyddslängd
Skyddet anses i nuläget vara åtminstone tolv år men sannolikt betydligt längre. Efterhand som data samlas in utförs nya studier som undersöker skyddets varaktighet.
Nedsatt immunförsvar
Då vaccinet är avdödat kan även de med nedsatt immunförsvar ta detta vaccin.
Biverkningar
Feber, huvudvärk samt smärta och rodnad vid insticksstället är vanliga biverkningar. Dessa besvär brukar dock vara snabbt övergående.
Att välja vaccin
Shingrix är avsevärt dyrare än Zostavax, vilket kan vara en faktor att ta med i beräkningen när beslut ska fattas i valet mellan dem. Om man tagit Zostavax tidigare måste det ha gått minst två månader sedan den dosen, och om tillämpligt ska det även ha gått minst 60 dagar sedan senaste episod av bältros, dvs efter att blåsorna försvunnit.